Saage tuttavaks vastsündinud Damianiga: ametlik 8 miljardes inimene maailmas (2)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Beebi Damian
Beebi Damian Foto: Orlando Barria/EPA/Scanpix

Täna, 15. novembril veidi enne keskpäeva ületas maailma rahvastik 8 miljardi inimese piiri. Info põhineb ÜRO statistikat kasutava veebisaidi WorldOmeter loenduril. 

Ametlikult kannab uhket järjekorranumbrit 15. novembril sündinud beebi Damian. Tema sünnist teatas Twitteris UNFPA.

Dominikaani Vabariigis Santo Domingos sündinud Damian on 52 sentimeetrit pikk ja kaalub 2,77 kilogrammi.

Sünnihetkest alates maailmakuulus Damian.
Sünnihetkest alates maailmakuulus Damian. Foto: Orlando Barria/EPA/Scanpix

Damiani sünni juures viibinud arsti Michael Trinidadi sõnul kulges sünnitus komplikatsioonideta ning beebi tunneb ennast hästi.

Juba sündides maailmakuulsaks saanud poiss on inimkonna jaoks mitmes mõttes verstapost, mis jagab inimkonna kaheks. Paljud arvavad, et planeet on hukatuslikult ülerahvastatud. 

Sonia Vásquez, UNFPA riiklik esindaja Dominikaani Vabariigis, ütles, et pisipoisi sünd sümboliseerib lootust, et kõik maailmas sündinud lapsed sünnivad nii tervetena. «See ongi see, mida me soovime. Emad ja lapsed on terved ja ei mingeid haigusi ega terviserikkeid.» 

Filipiini elanike väitel on märgilise numbriga beebi hoopis Manilas sündinud Vinice. 

Rahvastiku kasv on viimastel aastatel hüppeliselt kiirenenud, maagilise seitsme miljardini jõuti vaid 11 aastat tagasi, 2011. aastal. UNFPA andmed viitavad siiski sellele, et rahvastiku kasv aeglustub ja langes esimest korda 2020. aastal.

Kuigi oodatav eluiga kasvab jätkuvalt, kuna meditsiin hoiab inimesi kauem elus, on sündimuskordaja langenud. Rahvastiku kasv on märkimisväärselt langenud ka jõukates riikides, samas kui vaesemates kolmanda maailma ja arengumaades on jätkuvalt kõrge sündimus. See on suuresti tingitud vaesusest, aga ka hariduse ja valitsuse toetussüsteemide puudumisest. UNFPA ütleb, et rahvastiku kasvu probleemi lahendamiseks peab maailm investeerima paremasse infrastruktuuri, haridusse ja tervishoidu, samuti seksuaalharidusse ning inimõigustesse. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles